Tel: 0320 266 100

Reproduceerbare monstervoorbewerking bij Alcontrol

 

Alcontrol BlixerVoor het vermalen en mengen van grotere hoeveelheden levensmiddelen, voeders en ingrediënten heeft contractlaboratorium Alcontrol Oosterhout twee Robot Coupe Blixers aangeschaft bij Dijkstra Vereenigde. De twee krachtpatsers garanderen een perfect homogenisatieresultaat voor reproduceerbare voedingsanalyses.

 

Met twee Blixers die malen en mengen combineren, krijgt het contractlaboratorium zelfs de lastigste matrices klein, vertelt analist Marlies Rijpert. Het laboratorium beschikt over een kleiner model ‘2’ voor monoporties onder de 300 gram en een grotere ‘4V’ voor hoeveelheden van 0,4 kg tot 2,5 kg. 

Homogeen monster

‘Lastige matrices homogeniseert de Blixer ook perfect’


Met hun industriële inductiemotor kunnen ze de taaiste producten aan. Alcontrol kan er de complete inhoud van levensmiddelenverpakking in één run snel en betrouwbaar mee vermalen en homogeniseren.


Rijpert: “Op onze chemische afdeling onderzoeken we alle producten uit de supermarkt. Denk aan vers vlees, een complete vis, brood, koekjes of hagelslag. We willen een zo homogeen mogelijk monster hebben, dat lukt alleen met apparatuur die zeer fijn vermaalt.” De hele analyse valt of staat met perfecte homogenisatie, stelt ze. “Je moet namelijk een representatief monster hebben voor de chemische analyse, omdat je maar een klein deel ervan gebruikt. Vlees malen we bijvoorbeeld eerst in een soort gehaktmolen, daarna moet dat vrij grove mengsel van vlees en vet opgewerkt worden tot een vloeistof die je kunt analyseren in de gaschromatograaf. Vlees en vet zijn als ze uit de Blixer komen gelijkmatig verdeeld in de matrix. Als je monster homogeen is, is de uitslag van je duplo-bepaling mooi in lijn met je analyseresultaat.”


Professioneel

Tot de meest uitdagende matrices behoren kleverige producten. “Vijgen en rozijnen zijn lastig, maar die maalt en homogeniseert de Blixer ook perfect. Met een gewone keukenmachine ga je dat niet redden. Sommige dagen draaien de Blixers de hele dag door, dan moet je echt naar een professionele oplossing toe.” De machines bevatten geen koolborstels die kunnen slijten. Dat maakt ze onderhoudsarm.  Ze zijn bovendien goed beveiligd en snel schoon te maken.  Onderdelen die met voedingsmiddelen in contact komen zijn gemakkelijk te demonteren: “De machine werkt alleen als de kuip met de messen is afdekt met de kap.  Zodra je het deksel oplicht, stopt hij direct. De pan kun je losmaken van het onderstel. Met water en zeepsop is hij snel schoon.”