Tel: 0320 266 100

Dijkstra apparatuur levert belangrijke bijdrage aan virologisch onderzoek Erasmus MC

 

In het Erasmus MC zijn ziekenhuis, onderzoek en onderwijs verenigd. Bij de 77 onderzoeksafdelingen wordt belangrijk en grootschalig onderzoek gedaan. Zo ook bij de afdeling Viroscience, die bijvoorbeeld in 2012 als eerste het MERS-coronavirus ontdekte in Saudi-Arabië. Er werkt een multidisciplinair team van onderzoekers, waaronder postdoc Marjolein Poen. Ze vertelt graag over haar werkzaamheden.

Marjolein Poen doet virologisch onderzoek met Dijkstra apparatuur

“Ik werk aan een groot surveillance-project waarin we kijken naar het voorkomen van vogelgriepvirussen in wilde vogels. De meeste van deze virussen zijn niet gevaarlijk voor wilde vogels, pluimvee of mensen, dit zijn zogeheten laag pathogene vogelgriepvirussen. In tegenstelling tot deze ‘onschuldige’ laag pathogene vogelgriepvirussen, zorgen hoog pathogene vogelgriepvirussen voor sterfte in pluimvee en soms in wilde vogels en zijn in Azië ook enkele mensen dodelijk besmet geraakt.”

 

Trekvogels nemen virussen mee

“In Europa zijn sinds 2014 drie uitbraken geweest van hoog pathogene vogelgriepvirussen waarbij veel vogels dood zijn gegaan. Onderzoek heeft aangetoond dat deze virussen uit Azië met wilde vogels mee naar Europa komen. Trekvogels uit verschillende delen van de wereld broeden op dezelfde gebieden waar zij elkaar kunnen besmetten om deze virussen vervolgens mee te nemen naar hun overwinteringsgebieden. In Azië hebben sommige vogelgriepvirussen de eigenschap ontwikkelt om mensen te infecteren, voornamelijk in China. Deze virussen zijn gelukkig nog niet in Europa aanwezig. Het is daarom belangrijk om de wilde vogelpopulatie te blijven onderzoeken, want als deze virussen toch een keer naar Europa komen, dan willen we dat in een vroeg stadium weten om de nodige beschermende maatregelen te kunnen nemen voor dier- en mensgezondheid.”

 

Centrifuges en UV werkkasten

“Elk jaar vangen we, in samenwerking met ornithologen en vrijwilligers, rond de 10.000 vogels. Na het nemen van een monster worden de vogels direct weer losgelaten. Al deze monsters worden in ons laboratorium getest om te zien of er vogelgriepvirussen in zitten. Onder andere voor dit onderzoek heeft onze afdeling begin 2019 10 centrifuges en 6 UV-werkkasten aangeschaft bij Dijkstra Vereenigde. Dit was onderdeel van een aanbesteding van het Erasmus MC, maar de keuze van de afdeling Viroscience was sowieso op Dijkstra Vereenigde gevallen, want zij leveren als enige de BIOSAN UV-werkkast UVT-S-AR. Wij hebben goede ervaringen met deze kasten, onder andere vanwege de afzuiging en de UV-lamp. Bovendien is de kast makkelijk verplaatsbaar. De service van Dijkstra bij de installatie was trouwens erg goed. Er kwam een productspecialist mee om alles gebruiksklaar af te leveren.”


“De centrifuges verwerken onder andere monsters van 10.000 wilde vogels per jaar.”
M. J. Poen, Viroscience

 

 

Influenza A virus Essentieel voor goed onderzoek

“De centrifuges gebruiken we om de monsters te ontdoen van vuil. Dat klinkt niet heel spannend maar is wel essentieel voor goed onderzoek. We gebruiken ze dan ook heel vaak. Voor het testen van de monsters en het achterhalen van de genetische code van aanwezige virussen (sequencen) is het heel belangrijk dat er in een extreem schone omgeving gewerkt wordt. Daar zijn de werkkasten voor, met daarin een soort afzuigsysteem dat hiervoor zorgt.”

 

 

 

>> Benieuwd naar andere klantverhalen?