Tel: 0320 266 100

Nieuwe microtomen bij het St. Elisabeth Ziekenhuis

 

Microtomen St. Elisabeth Ziekenhuis‘Hij maakt steeds de perfecte coupe’

 

Dijkstra Vereenigde installeerde onlangs micro- en cryotomen bij het St. Elisabeth Ziekenhuis in Tilburg. Volgens leidinggevend analist Marilyn de Helvert is de nieuwe pathologieapparatuur stabieler, gemakkelijker te reinigen en levert het mooiere coupes op.

 

De vervanging van de dertig jaar oude microtomen eind augustus door nieuwe van fabrikant Slee maakt een wereld van verschil, stelt Marilyn de Helvert. Als leidinggevend analist algemene histologie en klinische pathologie is ze vooral te spreken over het bedieningsgemak en de hoge kwaliteit bij het snijden van de paraffineblokjes. “Je kunt hem zowel links- als rechtshandig bedienen, dat is erg handig als je een coupe of pincet in je handen hebt. Deze microtomen zijn ook veel stabieler. Natuurlijk moet je even wennen aan een nieuw microtoom, vooral omdat die op een andere manier bediend wordt. Het resultaat is heel reproduceerbaar. Je weet nu zeker dat je bij een instelling van 3 mu of 10 mu na snijden daadwerkelijk 3 en 10 mu in handen hebt. Ook bij heel stug materiaal of bot, maakt hij steeds een kwalitatief goede coupe, geen gebrokkel of gehaper. Daar zijn we heel tevreden over. Dit is bovendien een heel robuust apparaat dat je gemakkelijk reinigt.

 

Cryostaten

Naast drie CUT 6602 vol automatische paraffinemicrotomen van Slee kwam er een MEV cryostaat op de afdeling bij om ingevroren producten te kunnen bewerken. Hoe worden ze precies gebruikt en wat is het verschil? “De paraffinemicrotomen zijn geschikt om de parafineblokjes in coupes met verschillende diktes te snijden. De cryostaten dienen voor het snijden van vers ingevroren patiëntenmaterialen. Dat is voor sneldiagnostiek. We geven de uitslag direct door aan de behandelend chirurg. Dat kan binnen een kwartier zijn.

 

Vertrouwen

Bij de aanschaf van de microtomen testte de afdeling drie fabricaten uit. De microtomen van Slee scoorden het beste. “We hadden hier microtomen van Leica en die hebben het perfect gedaan, maar waren versleten. We hebben hun opvolger getest, microtomen van Adamas en de microtomen van Slee. Toen zijn we uiteindelijk uitgekomen op Dijkstra.  De microtomen van Slee presteerden het beste. Wat ook telde was de betrokkenheid van de leverancier. Er is hier iemand de hele dag geweest in de testperiode. Ze voerden ook snel een paar aanpassingen door. Na een maand hebben we alles met ze geëvalueerd en is nog wat verbeterd aan de fijnafstelling. Een coupe kwam niet altijd goed van het blok af, door iets andere softwareregeling is dat verholpen. Naar moeilijke vragen wordt goed geluisterd. Er wordt actie op genomen en nagebeld of je tevreden was. Dat geeft mij vertrouwen.”